Friday 9 May 2014

Szent Lázár Templom - Larnaka, Ciprus


Szent Lázár templom, egy ortodox templom, amit a 9. században építtetett VI. Leo császár. Állítólag a bibliai Lázár(Mária testvére) sírjánál építették a templomot, akinek a testét 890-ben találtak meg ezen a helyen. A testét Konstantinápolyba vitték és végül Marseille-ben kapott végső nyughelyet Lázár teste. A templomban látható szarkofág pedig üres.
A templom névadóját a Biblia szerint maga Jézus támasztotta fel, majd Lázár a csodálatos feltámadás után Ciprusra hajózott. Miután megérkezett a szigetre, püspöknek választották, 30 éven keresztül betöltve a tisztséget. Az általa vezetett püspökség székhelye a korabeli Kitionban volt található, amely hajdanán Larnaka elődvárosa volt. Évszázadokkal Lázár halála után, Ciprus arab uralmának idején a sír emléke is feledésbe merült, egészen 890-ig. A sírt ekkor fedezték fel újra, amiről maga a bizánci uralkodó, VI. (Bölcs) Leó is tudmást szerzett. A püspök iránt érzett tiszteletből, a felfedezés hírére a császár a sír közelébe egy Lázárnak dedikált templom építését rendelte el.
A püspök maradványait a templom építésének idejére Konstantinápolyba szállították, ám az eredeti tervektől eltérően végül mégsem szállították vissza őket ősi ciprusi nyughelyükre, hanem a bizánci városban őrizték őket tovább. A 14. századi keresztes hadjáratok alkalmával, Konstantinápoly kifosztásakor után néhány lovag a franciaországi Marseille-be hajózott át a maradványokkal, ám ott nyomtalanul eltűntek. Lázár végső nyughelyéről így ma sincs pontos információ, a larnakai templomban is csak üres sírbolt található. Lázárt később szentté avatták, és Larnaka védőszentjének választották.
A Szent Lázár templom múltja éppoly viharos, mint Ciprus történelme: a 30 méter hosszú, 15 méter széles templom az évszázadok alatt volt már bizánci, velencei, és török uralom alatt is. Érdekesség, hogy a ma is látható harangtorony nem az eredetileg felépített, mivel azt a 16. században rombolhatták le - amikor a törökök mecsetté alakították a templomot. Az új, ma is látható torony 1857-ben épült, neogótikus és neoklasszicista stílusban.
A templom belterében több száz éves, aranyozott fabútorok és ikonok egyaránt láthatóak, többségüket 1700-as években készítették. Az 1970-es években a templom belterében tűz keletkezett, és a lángokban sajnos több ikon is komolyabban megsérült. Az ikonok többségét szerencsére sikerült megmenteni és helyreállítani, így azok ma is megtekinthetőek.


No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.